Увага держпідприємств! Перевірте, чи захищені носії ваших особистих ключів

Звертаємо увагу державних підприємств – Вам потрібно обов’язково перевірити ваші особисті ключі та переконатися, що особисті (секретні) ключі записані на захищених носіях.

Також перевірте: чи вірно заповнена Картка підприємства, що знаходиться в розділі Довідники програми M.E.Doc – в картці повинна бути вказана, зокрема, форма власності підприємства (обирається з Довідника).

Нагадаємо нашим користувачам, що з 07.11.2018 року діє Закон України «Про електронні довірчі послуги», п. 2 ст. 17 якого передбачено, зокрема, що підприємства державної форми власності для реалізації повноважень, спрямованих на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов’язків фізичної або юридичної особи, застосовують виключно засоби кваліфікованого електронного підпису чи печатки, які мають вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на них даних від несанкціонованого доступу, від безпосереднього ознайомлення із значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання.

На виконання норм цього закону КМУ постановою від 19.09.2018 № 749 затвердив Порядок використання електронних довірчих послуг в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях державної форми власності.

Згідно з п. 4 зазначеного Порядку державні установи для засвідчення чинності відкритого ключа використовують лише кваліфікований сертифікат відкритого ключа, а для здійснення повноважень, спрямованих на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов’язків фізичної або юридичної особи відповідно до закону, здійснення інформаційного обміну з іншими юридичними особами, – виключно захищені носії особистих ключів.

Захищений носій особистих ключів – засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки, що призначений для зберігання особистого ключа та має вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на ньому даних від несанкціонованого доступу, безпосереднього ознайомлення із значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання.

До відома! Суб'єктами господарювання державного сектора економіки є суб'єкти, що діють на основі лише державної власності, а також суб'єкти, державна частка у статутному капіталі яких перевищує п'ятдесят відсотків чи становить величину, яка забезпечує державі право вирішального впливу на господарську діяльність цих суб'єктів (ч. 2 ст. 22 Господарського кодексу України).

Захищений носій можна придбати у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг «ЦСК «Україна».

За бажанням, захищений носій може використовувати будь-яке підприємство, що дбає про власну безпеку.