CAdES-X Long — формат для довготривалого зберігання КЕП

Чи виникала у вас хоч раз потреба перевірити електронний підпис на документі, який зберігається в електронному архіві років 5 чи більше? Так, наприклад, деякі документи, такі як: рахунки-фактури, накладні та акти, відповідно до українського законодавства, потрібно зберігати не менше 5 років. Угоди, договори, додаткові погодження та додатки до них — потребують зберігання від 5 років до постійного їх утримання. Інші документи в середньому можуть перебувати в архіві близько 5 років, зокрема: довідки, листи, специфікації тощо.

Водночас, максимальний термін дії КЕП складає 2 роки, тож у користувачів виникає питання, як перевірити справжність підпису, після закінчення строку його дії.

Але звісно є рішення — це стандарт електронного підпису, що використовується для довготривалого зберігання — CAdES-X Long. Це розширений формат електронного підпису, який був розроблений для довготривалого зберігання електронних документів, включно з тими, що повинні зберігатися протягом десятиліть або навіть століть.

CAdES (CMS Advanced Electronic Signatures) — це стандарт для електронних підписів, що базується на криптографічній технології CMS (Cryptographic Message Syntax) та використовує розширення, що дозволяють підписувачам включати додаткову інформацію в електронний підпис, яка забезпечує можливість верифікації підпису через десятиліття.

Зокрема, формат CAdES-X long містить такі розширення:

  • Атрибути TSP (Timestamp Protocol) для підтвердження часу підпису.
  • Атрибути DSS (Document Security Store) для зберігання додаткових даних, таких як сертифікати підписувачів та довірені сертифікати.
  • Атрибути LTA (Long-Term Validation) для забезпечення можливості верифікації підпису через десятиліття та навіть століття.

Отже, формат CAdES-X long є доволі прогресивним та міцним форматом для зберігання електронних підписів на довгий термін. І вже зараз зберігання документів з КЕП у цьому форматі реалізовано у продуктах Linkos group — програмі M.E.Doc та вебсервісі СОТА. Функціонал вже доступний кожному користувачеві цих сервісів. 

Детальніше про довготривале зберігання документів у програмі M.E.Doc можна дізнатися у матеріалі.