Електронні підписи в Україні: особливості використання та перспективи розвитку

Ситуація з кваліфікованими електронними підписами в Україні є досить позитивною, адже у нас діє законодавство, яке регулює використання КЕП, а також існує розвинена інфраструктура для їх надання та застосування. Сьогодні електронний підпис потрібен і корисний не тільки для бухгалтера чи підприємця, а й для кожного громадянина України. У цьому матеріалі ми пропонуємо детальніше розглянути сфери та способи застосування КЕП, які стануть у нагоду кожному.

Різновиди КЕП

Для початку давайте згадаємо, які різновиди електронних підписів є в Україні. 

  • Кваліфікований електронний підпис (КЕП) — це електронний підпис, який зберагіється на захищеному носієві та забезпечує достовірність і цілісність електронного документа та ідентифікує особу, яка підписала документ. КЕП має таку ж юридичну силу, як і власноручний підпис.
  • Хмарний електронний підпис — кваліфікований електронний підпис, який зберігається не на персональному комп’ютері, токені або флешці, а на сервері провайдера. Прикладом такого захищеного носія є CloudKey від ЦСК «Україна».

Нині в Україні видано понад 10 мільйонів кваліфікованих електронних підписів. КЕП використовується для підписання електронних документів, які передаються через Інтернет, а також для доступу до державних електронних послуг тощо. Водночас досі значна частина суспільства навіть не здогадується про широку сферу застосування КЕП та їх переваги. 

Де вам знадобиться КЕП?

Якщо колись електронний підпис був чимось загадковим і створеним чисто для бізнесу, то зараз КЕП може бути корисним кожному українцеві,  який хоче легко користуватися держпослугами, економити свій час чи просто бути в тренді диджиталізації. Так, з КЕП ви можете: 

Відкрити ФОП

Якщо ви вирішите зареєструватися як фізична особа-підприємць (надалі – ФОП), вам потрібно зареєструйтесь за допомогою КЕП у «Дія», якщо ви ще цього не зробили, а потім у своєму електронному кабінеті обрати послугу та заповнити електронну заяву на реєстрацію ФОП.

Скористатись електронним кабінетом водія

Кожен водій має змогу зручно та легко відстежувати усю інформацію щодо адмінпорушень і штрафів, а також оплачувати їх. Вам потрібно тільки зареєструватися в електронному кабінеті за допомогою КЕП. Після чого вам стануть доступні такі послуги: замовити обмін або відновлення посвідчення водія; верифікувати дані як українського посвідчення, так і міжнародного; замовити індивідуальні номерні знаки; перевірити інформацію щодо накладених обтяжень на транспортний засіб тощо.

ДРАЦС 

Державна реєстрація актів цивільного стану теж здійснюється за допомогою КЕП. Тепер не потрібно ходити до ДРАЦСу, адже подати заяву на реєстрацію шлюбу можна сидячи вдома буквально за кілька хвилин. 

Окрім заяв на реєстрацію шлюбу, оформити онлайн, маючи КЕП, можна й будь-які інші зміни актів цивільного стану: народження і походження, а також смерті фізособи; зміни імені; розірвання шлюбу.

Пенсія тепер теж онлайн

Нині майбутньому пенсіонеру не потрібно відвідувати особисто Пенсійний фонд України (ПФУ) задля нарахування пенсії. Маючи електронний підпис, можна завчасно подати усі потрібні документи у електронному вигляді для розрахунку і призначення пенсії просто на вебпорталі електронних послуг ПФУ. 

HELSI

Зараз запис до лікаря, медкартка, е-рецепти та план лікування доступний у вашому смартфоні. Маючи електронний підпис, можна онлайн: записати себе або членів родини на прийом до лікаря, обравши зручний час; мати цілодобовий доступ до особистої медкартки; отримувати миттєво результати діагностики й аналізів у кабінеті пацієнта; а також отримати доступ до усіх призначень та е-рецептів, які можна одразу ж дистанційно переслати до обраної аптеки для замовлення ліків.

Kyiv Smart City 

Інноваційна платформа Kyiv Smart City створена, щоб об’єднати киян, бізнес та владу у прагненні створити зручне та комфортне для життя місто. Так, маючи КЕП, кожен громадянин може реєструвати та подавати власні проєкти з облаштування громадських місць Києва в рамках голосування із розподілення громадського бюджету. Також кожен користувач платформи може брати участь у голосуванні за вподобаний проєкт. 

Державний земельний кадастр

Кожен власник КЕП на порталі може просто та швидко отримати низку е-послуг: довідки, витяги та відомості щодо земельних ділянок тощо. Наприклад, якщо вам потрібно продати приватний будинок з прибудинковою територією і отримати витяг з техдокументації про нормативно грошову оцінку землі — просто авторизуйтесь у особистому кабінеті на сайті держкадастру за допомогою е-підпису й отримуйте витяг у електронному вигляді, без черг та поїздок до установи. 

Як бачите, життя може бути простішим, а ті послуги, що раніше потребували чимало часу та зусиль, зараз можна отримувати онлайн. З кожним роком Україна все більш стрімко рухається в бік повної диджиталізаціі, а КЕП — це ключ, що відкриває  кожному громадянинові розширені можливості та легке користування державними послугами вже сьогодні.

Електронний суд

«Електронний суд» — це система, суть якої полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами з метою забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя в Україні. Простіше кажучи, ця система покликана полегшити спілкування між громадянами та судовими інстанціями. А скористатися сервісом може кожен громадянин України, який має смартфон, інтернет та КЕП.

Перспективи розвитку КЕП

Звісно розвиток електронних підписів в Україні має значний потенціал і важливу роль у вирішенні різних сфер суспільства і бізнесу. Ось деякі перспективи їхнього розвитку та застосування КЕП:

  • Розширення використання КЕП для отримання держпослуг: держава активно розвиває інформаційні та електронні послуги для громадян і підприємств. Електронні підписи відіграють ключову роль у забезпеченні безпеки та достовірності документів та транзакцій.
  • Популяризація у бізнесі: електронні підписи дозволяють підприємствам підписувати документи та укладати угоди онлайн, що робить процеси бізнесу більш ефективними та зручними. Заощадження часу і ресурсів - це важливий аспект для бізнесу.
  • Забезпечення кібербезпеки: електронні підписи грають важливу роль у забезпеченні безпеки електронних комунікацій і транзакцій. З розвитком кіберзлочинності і шахрайства, збільшується попит на надійні методи автентифікації і підпису.
  • Модернізація юридичного середовища: Уряд України продовжує вдосконалювати законодавство, пов'язане з електронними підписами, для створення більш сприятливого клімату для їхнього використання. Це включає в себе законодавчі акти, які регулюють використання електронних підписів та їхню юридичну вагу.
  • Розширення в сфері фінансів: у фінансовому секторі електронні підписи використовуються для забезпечення безпеки фінансових транзакцій, електронного банкінгу та онлайн-платежів.
  • Розвиток технологій і стандартизація: постійний розвиток технологій, таких як блокчейн, сприяє збільшенню надійності і захищеності електронних підписів. Також важливою є стандартизація у цій галузі, яка сприяє інтероперабельності і взаємному визнанню електронних підписів в міжнародному масштабі.
  • Глобальний доступ і міжнародне співробітництво: Україна може продовжувати розвивати міжнародні стосунки в галузі електронних підписів, що полегшує глобальний обмін документами і транзакціями.

Важливою умовою подальшого розвитку електронних підписів в Україні є сприяння їхньому прийняттю в суспільстві, надійність і безпека технологій, а також підтримка їхнього використання з боку держави та бізнесу. Не менше важливим є і простота та зручність отримання КЕП. Вже зараз кожен українець може скористатись можливістю легкої та комфортної взаємодії з державою, завдяки КЕП та онлайну.

Тому, якщо ви ще не маєте свого КЕП, це можна легко виправити! Якщо ви у Києві, приходьте до нас в гості і наші фахівці допоможуть вам обрати свій формат КЕП. Для відвідування просто зареєструйтесь, заповнивши онлайн-форму

Для жителів інших регіонів у нас є представництва по всій країні. Просто оберіть на сайті найближче до вас відділення та зателефонуйте до нього, щоб домовитись про візит.

КЕП доступний і потрібний кожному — переконайтесь самі, спробувавши роботу з КЕП від ЦСК «Україна».