КЕП для програмних РРО: що потрібно знати?

Питання альтернативи апаратним РРО хвилювало представників роздрібної торгівлі та вендорів послуг давно, а із ухваленням законопроєктів, які зобов'язують ФОПів реєструвати оплати за товари і послуги, — стало як ніколи актуальним.

Про що йде мова? 

Нагадаємо, що восени минулого року Верховна Рада проголосувала за законопроєкти № 1053-1 та № 1073, які вносять зміни до Закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг". Вони зобов'язують ФОПів 2–4 груп, на єдиному податку, проводити розрахунки через касові апарати і, відповідно, фіскалізувати усі чеки у Податковій. Перехід на РРО триватиме впродовж 2020-го року і завершиться 1 січня 2021. 

Програмні РРО — альтернатива вже є

Держава ухвалила закони:  № 128 від 20.09.2019 про внесення змін до Закону про РРО та № 129 про внесення змін до Податкового кодексу України», які дозволяють застосовувати сучасні програмні рішення замість касових апаратів. 


З 1 серпня 2020 року українські підприємці можуть обирати між апаратними та програмними РРО й абсолютно законно застосовувати програмні аналоги у розрахунках 


Мета ПРРО — допомогти підприємцям:

  • більш комфортно виконати законодавчі вимоги; 
  • скоротити витрати на касові апарати та їх обслуговування;
  • спростити механізм впровадження фіскалізації чеків продажу;
  • здійснити комфортний перехід на нову модель роботи;
  • автоматизувати формування Z- та Х-звітів до Податкової;
  • забезпечити покупців доступом до електронних фіскальних чеків без зберігання у паперовому вигляді.

Переваги ПРРО у порівнянні з касовими апаратами


Фіскалізація за допомогою ПРРО запропонована як сучасна альтернатива традиційним касовим апаратам. Для великого бізнесу, який і раніше використовував апаратні засоби, — глобально нічого не зміниться. А от кому варто звернути увагу на програмні РРО, так це малому та середньому бізнесу, який найближчим часом має розпочати реєструвати фіскальні чеки в ДПС. 
 
Касові апарати коштують від 6 до 30 тис. грн, а процес їхньої реєстрації в ДПС довготривалий та вимагає багато паперу й офлайнової комунікації з Податковою. Їх необхідно придбати, зареєструвати, опломбувати, ввести в експлуатацію. Щомісяця платити за обслуговування та еквайринг, контролювати наявність касової стрічки, вручну формувати обов'язкові звіти до ДПС, вести КОРО. За такої схеми роботи процес з організації та супроводження кас перетворюється на справжній челендж, що забирає багато часу і грошей.
 
Програмні РРО зручні та мобільні, вони допомагають заощаджувати час і  гроші бізнесу.



Апаратний РРО — пристрій із фіскальними функціями, який призначений для реєстрації розрахункових операцій під час продажу товарів або послуг.
Програмний РРО — це софт, що встановлюється на ПК, планшет чи смартфон та виконує абсолютно всі функції апаратного пристрою і має ще й додаткові.


Днями наша компанія Linkos Group анонсувала реліз своїх продуктів — програмного комплексу Cashalot та хмарного сервісу “СОТА Каса”, які мають широкий функціонал для фіскалізації платежів у електронному вигляді:

  • миттєвої реєстрації електронних чеків у Податковій;
  • швидкої організації будь-якої кількості кас;
  • інтеграції з найрозповсюдженішими системами М.E.Doc, 1C, SAP та ін.;
  • роботи з необмеженою кількістю найменувань товарів та послуг;
  • готові довідники номенклатур та імпорт власних довідників;
  • автоматичного відкриття та закриття зміни;
  • видачі е-чеків покупцю на e-mail або у смс;
  • формування звітів у автоматичному режимі.
  • Ознайомитися з функціональними можливостями обох сервісів ви можете на сайті. 

Для роботи з програмними РРО необхідна спеціалізована програма, яка інсталюється на ПК, планшет або смартфон та КЕП


 

КЕП для роботи з програмними РРО

З метою виконання Закону України від 20.09.2019 р. № 128-IX, що набрав чинності 1 серпня 2020 року, ми розпочали видавати кваліфіковані електронні підписи для ПРРО.

Яка  різниця між тими КЕП, які ви вже використовуєте, та КЕП для ПРРО?

Розуміючи специфіку роботи кас, держава ухвалила закони, що дозволяють  використовувати сертифікати КЕП печатки підприємства для роботи з касами. Тож компанія може отримати сертифікат печатки для каси, а не для кожного касира окремо. Використання, наприклад, КЕП печатки підприємства №1 для каси №1 дозволить декільком касирам працювати позмінно з однією касою. Касир може звільнитися, або перейти працювати на іншу роздрібну точку. 
 
Для реєстрації програмного РРО використовується сертифікат підпису директора. 
 
Для роботи з касами ви можете використовувати ті КЕП, які ви використовуєте для подання звітності або електронного документообігу, проте задля безпеки й уникнення непорозумінь рекомендуємо отримати окремі сертифікати печаток, з якими будуть працювати ваші касири.
 
Ціна КЕП для ПРРО така ж, як і на інші сертифікати — 166 грн на рік, або 331 на два роки.
 
Отримати КЕП для ПРРО ви можете у нас швидко та зручно, записавшись попередньо в онлайн-чергу до наших магазинів “Твій час” за адресами: вул. Велика Васильківська 132 та вул. Межигірська, 56, оф.2, або ж у наших представників, які надають послуги по всій Україні.