Інформація щодо недійсних сертифікатів, що були видані в період з 01.11.2020 по 14.06.2021

Шановні підписувачі! Повідомляємо, що у період з 01.11.2020 по 14.06.2021 року через технічні проблеми, пов'язані із функціонуванням програмно-технічного комплексу КНЕДП ТОВ "Центр сертифікації ключів "Україна", деяким підписувачам були сформовані сертифікати відкритих ключів, термін дії яких перевищує термін дії сертифіката відкритого ключа КНЕДП. Це переважно стосується підписувачів, які формували сертифікати терміном дії на 2 роки. Термін дії сертифіката КНЕДП, яким були підписані ці сертифікати, закінчився 01.11.2022 року.

Відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги" кваліфікований сертифікат відкритого ключа вважається дійсним у разі, якщо на момент перевірки чинності:

  • строк дії, зазначений у кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа, не закінчився;
  • суб’єктом, який видав сертифікат, статус кваліфікованого сертифіката відкритого ключа не змінено на скасований або блокований;
  • за попередніми двома ознаками був чинним кваліфікований сертифікат відкритого ключа суб’єкта, який видав сертифікат.

Отже, попри те, що вказаний у сертифікатах підписувачів термін дії ще не закінчився, такі сертифікати відповідно до законодавства є недійсними і потребують заміни.

Всім підписувачам, сертифікати яких стали недійсними через закінчення терміну дії сертифіката КНЕДП, безоплатно сформовано нові чинні сертифікати відкритих ключів на той же термін дії. Нові сертифікати доступні для завантаження на нашому вебсайті.

Заміна сертифікатів відбувалась у порядку, визначеному постановою КМУ №300 від 17.03.2022 року. Це означає, що особисті і відкриті ключі залишились ті самі, а попередні сертифікати автоматично відкликані.

Користувачам програмного забезпечення M.E.Doc необхідно оновити програмне забезпечення до останньої версії, тоді чинні сертифікати будуть завантажені у програму автоматично.

Більшість вебсервісів, що використовують електронний підпис, наприклад, електронний кабінет платника податків, автоматично завантажують з сервера КНЕДП актуальний чинний сертифікат, отже, жодних додаткових дій з боку підписувача виконувати не потрібно.

Деякі програмні продукти, можливо, потребують завантаження нових сертифікатів у ручному режимі. За необхідності можна самостійно швидко перевірити, чи потребує заміни конкретний сертифікат підписувача.

Якщо в сертифікаті ім'я видавця — АЦСК ТОВ "Центр сертифікації ключів "Україна", такий сертифікат зараз є недійсним і необхідно завантажити з нашого вебсайту актуальний чинний сертифікат.

Якщо під час перевірки документів, підписаних у період після 01.11.2022 року, ви отримуєте повідомлення про помилку перевірки підпису, необхідно підписати такі документи повторно з використанням нових чинних сертифікатів.