Розвіюємо міфи, що заважають вам обрати підпис “у хмарі”

Воєнний стан в Україні та ускладнені війною умови роботи вимагають від бізнесу максимальної гнучкості, задля можливості ефективної праці та підтримки українського бізнесу. Сьогодні, як ніколи раніше, підприємцям допомагають онлайн-рішення, які дозволяють прискорити усі бізнес-процеси та забезпечити стабільну роботу за будь-яких умов. 

Втім, ще й досі у бізнесовому просторі можна почути міфи щодо використання хмарних підписів, які заважають підприємствам обирати нові технології. Тож, пропонуємо назавжди розвіяти всі чутки довкола хмарних КЕП, щоб надалі сміливо обирати зручність та ефективність для свого бізнесу. 

Міф №1: тільки КЕП на токені має законодавче підґрунтя 

Наскільки безпечний хмарний кваліфікований електронний підпис? Хмарні підписи — кваліфіковані електронні підписи, що зберігаються не на ПК, токені або флешці, а на сервері провайдера послуги. Технологія їхнього зберігання дозволяє клієнтам зберігати ключ КЕП у провайдера довірчих послуг всередині захищеного апаратно-програмного пристрою — криптомодуля. Як відомо, криптомодуль є засобом КЕП, тому і підпис, який сформований за допомогою ключа, який у ньому зберігається, є КЕП та повністю відповідає вимогам законодавства України.

Міф №2: втратити хмарний ЗН так само просто як і токен

Втрата ключа КЕП може стати причиною багатьох проблем: від неможливості терміново завізувати документ до шахрайських дій з втраченим підписом, коли той стає доступним для третіх осіб. Флешку чи токен, на якому зберігається КЕП, легко втратити чи зламати. Технологія хмарних підписів виключає можливість втрати КЕП, його фактично неможливо вилучити чи скомпрометувати. Ключ КЕП зберігається на віддаленому сервері надавача електронних послуг, тож і відповідальність за цілісність КЕП також лежить на організації, а не на власнику.

Крім того, власник хмарного КЕП завжди має доступ до свого підпису — 24/7 та з будь-якого пристрою, що дуже зручно у нинішніх умовах. CloudKey від ЦСК “Україна” — це максимально зручний та простий формат для зберігання КЕП, який допоможе продовжувати роботу з електронними документами, навіть, якщо у вас при собі тільки смартфон.

Міф №3: незрозуміло, де використовувати хмарний КЕП

Вже зараз працювати з захищеним носієм у хмарі можна у програмних продуктах, які використовує понад 80% бізнесу та бухгалтерії України: M.E.Doc, СОТА, FlyDoc, ISpro, програмні РРО “СОТА Каса” та Cashalot. Також CloudKey вже доданий до Електронного кабінету платника ДПС України. Для роботи потрібно просто завантажити мобільний застосунок CloudKey (він вже доступний для користувачів Android та iOS) та виконати дві прості дії: відсканувати QR-код та ввести пароль. Авторизація та підписання документів у такий спосіб займає лічені секунди. 

Міф №4: хмарний КЕП нічим не зручніший за звичайний КЕП на токені

Хмарний різновид КЕП має очевидні переваги порівняно з іншими цифровими варіантами візування документів:

  • Мобільність — власник хмарного КЕП не прив'язаний до робочого місця та може підписувати документи з будь-якої точки світу за допомогою телефона, планшета, ноутбука або комп'ютера. Така можливість зараз особливо цінується, адже співробітники багатьох компаній перебувають у різних куточках України чи за кордоном.
  • Функціональність — CloudKey підтримується більшістю програмних продуктів, які використовує у роботі переважна частина українських підприємств. Це компанії: M.E.Doc, СОТА, FlyDoc, ISpro, програмні РРО “СОТА Каса” та Cashalot, інші. Також працювати із захищеним носієм у “хмарі” вже можна в Електронному кабінеті платника.
  • Зручність. Щоб підписати документ будь-якої миті, при собі завжди потрібно мати токен з КЕП, а ще комп’ютер чи ноутбук з usb-портом — це дуже незручно. Якщо документ терміновий, а токена чи ноутбука немає під рукою, погодження документа може затягнутися у часі. З хмарним ключем таких проблем не існує в, адже він доступний завжди, а підписувати документи можна хоч зі смартфона. 

Міф №5: ціна токену і хмарного ЗН однакова

Окрім зручності використання, хмарний захищений носій значно вигідніший за ціною за будь-який інший формат зберігання КЕП. Користувачеві більше не потрібно переплачувати за флешки чи токени для зберігання свого електронного підпису. Щомісячна вартість зберігання захищеного носія CloudKey у хмарі — дешевша за чашку кави — лише 20 грн на місяць. А якщо врахувати те, що загубити хмарний ЗН фактично неможливо, тож і переплачувати за новий токен чи флешку, як це було раніше у випадку втрати КЕП, користувачеві більше не доведеться. 

Зручність та вигода від використання хмарного КЕП зовсім скоро зробить його найбільш запотребуваним та популярним серед усіх напрямків бізнесу. Якщо ви бажаєте скористатися CloudKey вже зараз, отримати його дуже просто.

Щоб придбати “хмарний” захищений носій в онлайн-форматі, скористайтеся програмою СОТА або M.E.Doc (для цього вам знадобиться діючий електронний підпис). Також хмарний ЗН можна отримати, завітавши до мережі крамниць “Твій час” у вашому місті. Для відвідування потрібно обов'язково заздалегідь записатися до онлайн-черги чи зателефонувати за номером крамниці у вашому регіоні. 

Якщо у вас виникли запитання або потрібна додаткова консультація, звертайтеся до наших фахівців за телефоном: +380 44 206 72 15.

Нагадуємо, раніше ми вже писали про технологію “хмарного” зберігання електронних підписів — CloudKey