ТОП-7 ресурсів, де можна отримати е-послуги з КЕП: від оформлення ФОПу до виписки рецепта лікарем

Чи мріяли ви колись отримати потрібну довідку від держави швидко й легко без виснажливих поїздок до установ, де розміщуються держінстанції, та довжелезних черг? А оминути медичний квест з отримання ліків, коли спочатку їдеш у лікарню до лікаря, він виписує рецепт, з ним мчиш до аптеки, віддаєш — фармацевту, і лише через декілька днів приїздиш ще раз вже нарешті за ліками?

Кваліфікований електронний підпис (КЕП) від ЦСК “Україна” перетворює мрії на реальність! Це ключ до цифрового світу електронних довірчих послуг, якими можна легко скористатися, сидячи вдома за власним ноутбуком з улюбленим горнятком кави. КЕП є цифровим аналогом підпису від руки, що ідентифікує особу, і має таку ж юридичну силу, котру надає електронним документам.

Наша держава взяла курс на всеохопну диджиталізацію, над якою працює ціле міністерство з цифрової трансформації. У його планах оцифрувати усі 100% держпослуг до 2024 року. 

Вже сьогодні громадяни, які мають КЕП від ЦСК “Україна”, можуть скористатися ним для отримання різноманітних довідок та необхідних документів, заощадивши свій дорогоцінний час. Тож, якщо ви власник КЕП, пропонуємо вам огляд ТОП-7 онлайн-ресурсів з найпопулярнішими послугами для громадян.

1. ДРАЦС — державна реєстрація актів цивільного стану

Багатогодинні черги, які героїчно вистоювали молодята, щоб подати заяви для реєстрації шлюбу на бажану дату, — у минулому. Нововведення стосується не лише заяв на реєстрацію шлюбу, а й будь-яких інших змін актів цивільного стану: народження і походження, а також смерті фізособи; зміни імені; розірвання шлюбу.

Якщо у вас народився малюк, ви можете подати документи для оформлення свідоцтва про народження в онлайні. Захотіли змінити ім’я чи сімейний статус — будь ласка.

Маючи  кваліфікований електронний підпис, ви можете подати заяву на отримання чи зміну вищезазначених документів онлайн

2. Оформлення ФОПу за два дні

Плануєте відкрити ФОП і від самої думки про те, скільки порогів доведеться оббити, стає моторошно? З КЕП від ЦСК “Україна” можна оформити ФОП швидко й легко, не виходячи з дому. На держпорталі “Дія” ви можете подати заяву на реєстрацію вашого ФОПу, — це займе не більше 10 хвилин. Реєстраційні документи буде оформлено упродовж двох діб, за винятком вихідних і святкових днів.

Тут же можна обрати систему оподаткування: загальну або спрощену — спеціальний тест допоможе майбутньому підприємцеві правильно зорієнтуватися. І у разі вибору загальної системи оподаткування, можна одразу подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість.

3. Нарахування та оформлення е-пенсій

На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (ПФУ) можна подати заяву та документи для розрахунку розмірів і призначення пенсії.
Що це означає? Майбутній пенсіонер більше не мусить особисто йти до ПФУ, щоб йому нарахували пенсію. Маючи електронний підпис, він завчасно може подати усі потрібні документи у електронному вигляді для розрахунку і призначення пенсії. Для цього потрібно: зареєструватись на вищезазначеному вебпорталі; заповнити анкету, додавши до неї завантажені документи, та, засвідчивши її електронним підписом, натиснути “Відправити”. Після чого має прийти СМС-повідомлення щодо опрацювання поданих документів. 

4. Електронний кабінет водія

На порталі головного сервісного центру МВС створено електронний кабінет водія.
Реєстрація у е-кабінеті відбувається за допомогою КЕП. У ньому водіям зручно та легко відстежувати усю інформацію щодо адмінпорушень і штрафів, а також оплачувати їх. Окрім того, у е-кабінеті можна: замовити обмін або відновлення посвідчення водія; верифікувати дані як українського посвідчення, так і міжнародного; замовити індивідуальні номерні знаки; перевірити інформацію щодо накладених обтяжень на транспортний засіб, тощо.

5. HELSI: запис до лікаря, медкартка, е-рецепти та план лікування — у вашому смартфоні

Диджитал-реформа торкнулася і медичної сфери послуг. Робота лікарів з цифровими технологіями стає більш ефективною, адже вся інформація щодо здоров’я кожного пацієнта у перспективі буде доступна у е-вигляді за один клік. 

А що ж отримує сам пацієнт? Портал HELSI створений для зручної взаємодії пацієнтів, лікарів та медзакладів — як приватних, так і державних. Маючи електронний підпис, ви можете онлайн: миттєво записати себе або членів родини на прийом до лікаря у зручний для вас час; мати цілодобовий доступ до особистої медкартки; отримувати миттєво результати діагностики й аналізів у кабінеті пацієнта; а також отримати доступ до усіх призначень та е-рецептів, які можна одразу ж дистанційно переслати до обраної аптеки для замовлення ліків.

6. Kyiv Smart City — місто, у якому комфортно жити

Інноваційна платформа Kyiv Smart City створена, щоб об’єднати киян, бізнес та владу у прагненні створити зручне та комфортне для життя місто. Так, власники КЕП, зокрема, можуть реєструвати та подавати власні проєкти з облаштування громадських місць Києва в рамках голосування із розподілення громадського бюджету. І, звісно, самі можуть брати участь у голосуванні за вподобаний проєкт.

Окрім цього, на вебресурсі доступний реєстр домашніх тварин, де можна зареєструвати свого улюбленця, і якщо він раптом загубиться — власника швидко знайдуть за QR-кодом. Є також електронний запис до дитсадка, електронні петиції до Київради і багато інших можливостей! 

7. Державний земельний кадастр

На порталі використовуючи КЕП, можна отримати низку е-послуг: довідки, витяги та відомості щодо земельних ділянок — просто, зручно та швидко. Наприклад, ви продаєте приватний будинок з прибудинковою територією і хочете отримати витяг з техдокументації про нормативно грошову оцінку землі — авторизуйтесь у особистому кабінеті на сайті держкадастру за допомогою електронного підпису й отримуйте витяг у електронному вигляді, без черг та поїздок до установи!
 
Ви ще не маєте КЕП від ЦСК “Україна”?  Це легко виправити! Якщо ви перебуваєте у Києві, переходьте за посиланням та записуйтесь до онлайн-черги. Наші фахівці зв’яжуться з вами для уточнення деталей.

Для жителів інших регіонів у нас є представництва по всій країні. Просто оберіть на сайті найближче до вас та зателефонуйте до нього, щоб домовитись про візит.
Заощаджуйте час — отримуйте потрібні послуги онлайн, використовуючи кваліфікований електронний підпис.