CloudKey — зручний інструмент, що повністю відповідає вимогам українського законодавства

!!! Оновлена інформація за посиланням

5 березня 2022 року закінчується дія експериментального проєкту, що прирівнював удосконалений електронний підпис, який базується на кваліфікованому сертифікаті, до кваліфікованого електронного підпису (Постанова КМУ № 193 від 3 березня 2020 р.). Так, з 5 березня КЕП може бути лише електронний підпис, що зберігається на захищеному носії з використанням кваліфікованого сертифіката.

Це означає, що подавати звітність в електронній формі, працювати з тендерними майданчиками, медичними інформаційними системами та входити до електронного кабінету платника можна буде лише з використанням КЕП (відповідно до статті 421, п. 5). Всі електронні підписи, що зберігаються не на захищених носіях, після 5 березня автоматично перестануть вважатися кваліфікованими, а скористатися цим підписом можна буде тільки в системах, де законодавство дозволяє використання ЕП. 

Де зберігати КЕП відповідно до вимог законодавства?

Зараз на ринку України є три види захищених носіїв, збереження електронного підпису на яких повністю відповідає вимогам законодавства України: токени, смарткартки та хмарний захищений носій CloudKey. Так, кожен користувач має змогу обрати для себе найзручніший варіант збереження свого кваліфікованого електронного підпису. І якщо про токени та смарткартки більшість вже знають, то хмарний захищений носій для багатьох може стати новинкою. 

Підпис у «хмарі» — це молода технологія, яка нещодавно з'явилася в Україні. Так, усі операції з електронними підписами виконуються на захищених серверах Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, де і зберігаються всі особисті ключі підписантів. Саме такий захищений носій “у хмарі”, що має назву CloudKey, у 2021 році створила компанія Linkos Group. Але, мабуть, багатьох зараз цікавить, чим же відрізняється хмарний ЗН (захищений носій) від звичайного токена та чи можуть вони бути рівнозначними відповідно до вимог українського законодавства. 

Чому хмарний захищений носій? 

Різниця між хмарним захищеним носієм та традиційним токеном — у способі зберігання. CloudKey зберігає ключ електронного підпису не на токені, флешці або в реєстрі комп'ютера, а на сервері центру, що пройшов державну експертизу та має атестат відповідності.

Плюси такого способу зберігання вашого КЕП в тому, що ключ неможливо втратити або пошкодити на відміну від фізичного носія. Флешку ж доводиться постійно носити з собою, а щоб підписати електронний документ, знадобиться тільки комп’ютер чи ноутбук з usb-портом — це може стати причиною затримки підписання у випадку термінових погоджень. Натомість хмарний ЗН зручний тим, що він доступний завжди та з будь-якого пристрою, а все, що потрібно користувачеві — це наявність інтернету.

CloudKey створений для того, що максимально економити дорогоцінний час кожного підприємця на всіх етапах — від оформлення ЗН до щоденного використання. А ще зберігання КЕП на хмарному захищеному носієві дешевше за купівлю токенів. 

“Плюшки” CloudKey

Чому КЕП у «хмарі» це так зручно? Насправді плюсів так багато, що скориставшись ним один раз, більше не захочеться повертатися до флешок.  По-перше — це швидко та зручно. Звучить як рекламний слоган, погодьтеся, однак це об'єктивні характеристики хмарного захищеного носія.

Швидкість полягає у можливості підписувати документи без прив'язки до токенів або смарткарток. Більше не потрібно у своїй роботі використовувати лише робочий стіл. Крім того, назавжди відпадає кросплатформенна історія для будь-яких ОС та браузерів. Всі користувачі продукції Apple, які мали певні складнощі підтримки ЕП у системі MAC, тепер можуть видихнути та спокійно перейти на роботу з CloudKey.

Ще один величезний плюс — можливість підписувати документи із будь-якої точки світу, адже знадобиться тільки ваш смартфон та доступ до інтернету. На відміну від апаратних засобів КЕП, хмарні технології дозволяють уникнути складнощів із сумісністю програмного та апаратного забезпечення. Диджиталізація у всій своїй красі допомагає кожному підприємцю спрощувати та пришвидшувати процеси погодження документів. 

Другою перевагою використання CloudKey є «мобільність». Ні для кого не таємниця, що бажання користувача працювати тільки у своєму кабінеті та тільки за своїм ПК вже давно минуло. Щороку з'являється все більше можливостей використовувати сервіси, для роботи з якими достатньо смартфона, а працювати можна з будь-якої точки світу. 

Не менш важливий фактор — CloudKey підтримується програмними продуктами компанії-розробника: M.E.Doc, СОТА, які нині використовує у своїй роботі більшість підприємств України. Крім того, зараз хмарний захищений CloudKey вже доданий до Електронного кабінету платника ДПС України. Щоб працювати в Електронному кабінеті, вам потрібно завантажити мобільний застосунок CloudKey (доступний для користувачів Android та iOS) та виконати дві прості дії: просканувати код та ввести пароль. Авторизація або підписання документа займає лічені секунди.

хмарний токен клаудкей

Ще більше переваг CloudKey для бізнесу читайте у нашому попередньому матеріалі: Чому бізнесу варто обрати хмарний захищений носій?

Захищені носії “у хмарі” та вимоги законодавства 

CloudKey — хмарний захищений носій, що зберігається у сховищі провайдера довірчих послуг, надійність якого підтверджена КСЗІ, яка пройшла держекспертизу і має атестат відповідності. Також, відповідно до ст. №2155 “Про електронні довірчі послуги”, CloudKey є засобом кваліфікованого електронного підпису, тож повністю відповідає вимогам законодавства України. 

Важливо! Підписувати документи своїм КЕП, що зберігається на хмарному захищеному носієві,  може тільки власник після успішної аутентифікації. Кожен ключ захищений паролем, без знання якого підписання документів неможливе.  

Більше інформації про законодавчі вимоги та доступні способи зберігання КЕП дивіться у відеовебінарі від експертів YouTube-каналу ЕДО-talks.

Розробник, якому довіряють мільйони користувачів

Не менше важливим фактором довіри до CloudKey є його компанія-розробник. Linkos Group вже понад 20 років оцифровує бізнес-процеси та з року в рік створює продукти й програми, які спрощують діяльність сучасного бізнесу. Тож, як бачимо, Linkos Group вдалося вирішила і проблему флешок, створивши новий хмарний захищений носій — CloudKey. 

Як отримати CloudKey?

Скористатися CloudKey можна вже зараз. Щоб отримати хмарний захищений носій, не покидаючи офіс чи свій дім, скористайтеся програмою СОТА або M.E.Doc (для цього вам знадобиться чинний ЕП). Якщо ви бажаєте отримати захищений носій в офлайн-форматі, зробити це можна у мережі крамниць “Твій час” (заздалегідь записатися можна тут). 

За додатковою консультацією звертайтеся за телефоном до наших фахівців: +380 44 206 72 15.