Добровільне Е-декларування з нашим КЕП — без хвилювання!

З вересня 2021 року в країні стартувала кампанія з одноразового добровільного декларування доходів для фізосіб. Що це означає, кого стосується і чи будуть якісь наслідки для тих, хто не задекларує свої статки добровільно?

15.06.2021 Верховна Рада ухвалила Законопроєкт №5153 про добровільне одноразове нульове декларування доходів для фізосіб, який набув чинності з 1 вересня. Повна назва законопроєкту: «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». 

Мета кампанії добровільного е-декларування 

Дати українцям можливість легалізувати всі активи, з яких не були сплачені податки раніше. Зробити це може кожен до 1 вересня 2022 року. Важливий момент: декларанту пояснювати державі при складанні е-декларації, звідки задекларовані грошові та майнові статки, — не потрібно.

Кого стосується кампанія добровільного е-декларування? 

Усіх громадян, які бажають вивести свої активи з тіні. 

Як оформлювати та подавати е-декларацію?

Перейдіть за посиланням, щоб ознайомитися зі зразками для коректного заповнення е-декларації.

Скачайте форму самого документа — Одноразова спеціальна добровільна декларація.

Коли одноразова добровільна декларація буде заповнена, підпишіть її кваліфікованим електронним підписом від ЦСК “Україна” та подавайте до ДПС України через Електронний кабінет.

Наслідки для тих, хто не скористається можливістю легалізувати свої активи

За словами фахівця порталу dtkt з бухобліку та податків Тимура Алієва: “Формально це цілком добровільна акція, але для тих, хто нею не скористається, наслідки можуть бути, м’яко кажучи, не дуже хороші”. Адже держава з 2022 планує взятися за активну перевірку доходів громадян.

Отже, у вас є цілий рік на те, щоб поміркувати, чи подавати добровільну одноразову декларацію та легалізувати майнові статки.